Korkép blog

kedd, október 31, 2006

A rendőri túlkapásokról az Európai Bizottságnak: indokolt volt

2006. október 31. 13:00

MNO
Elkészült az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban a válaszlevél az Európai Bizottság rendőri túlkapásokról érdeklődő levelére – közölte Kondorosi Ferenc, a tárca államtitkára. Az illetékesek a dokumentumban megköszönik a biztos érdeklődését és biztosítják, hogy minden szükségszerű és indokolt volt.

A tüntetőkkel szemben alkalmazott esetleges túlzott rendőri erőszakkal kapcsolatos információkról érdeklődött Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez írt levelében.

Kondorosi Ferenc az MTI érdeklődésére azt közölte: elkészült a válaszlevél, amiben megköszönik a biztos érdeklődését, és biztosítják arról, hogy az emberi jogok védelme és tiszteletben tartása a Magyar Köztársaság kormánya számára alapvető fontosságú kérdés. – Harmadrészt jelezzük, hogy a rendőri túlkapásokat vizsgáljuk, de azt is jelezzük, hogy a rendőri intézkedések, azok, természetesen egy adott helyzetben szükségszerűek és indokoltak voltak – tette hozzá az államtitkár. Megjegyezte: a levélben közlik Franco Frattinival, hogy részletes vizsgálatok folynak, és a vizsgálatok eredményeiről a biztost folyamatosan és részletesen tájékoztatják.

Friso Roscam Abbing, az EU-biztos szóvivője az MTI-nek Brüsszelben pénteken elmondta: levelében Frattini felhívja a magyar miniszter figyelmét arra, hogy különböző jelentések szerint a rendőrség esetleg túlzott erőszakot alkalmazott tüntetők ellen az elmúlt két hétben. A biztos a témáról a kormány rendelkezésére álló információk átadására kéri a magyar felet, hogy válaszolhasson a hozzá érkezett kérésekre. Különösen érdeklődik azon vizsgálatok eredményei iránt, amelyeket a magyar hatóságok indítanak az ügyben. – Az információkat kézhez vételük után a bizottság elemzi, és határoz arról, hogy szükséges-e „párbeszédet kezdeményeznie a magyar hatóságokkal" – mondta el a szóvivő.

(MTI)

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=381098&rvt=105

Nincsenek megjegyzések: