Korkép blog

kedd, október 31, 2006

Gazsó: A Szonda átlépte a Rubicont

A Századvég kutatási igazgatója szerint manipuláció történt
2006. október 31. 14:35

MNO
„Azt gondolom, hogy itt egy nagyon fontos ponthoz érkezett a közvélemény-kutató szakma. Sokat és sokan bírálták a közvélemény-kutatást azért, mert úgy érezték, hogy manipulálja a kérdésekkel a megkérdezetteket, és esetleg manipulálja az eredményeket is” - nyilatkozta az InfoRadiónak Gazsó Tibor, a Századvég kutatási igazgatója, a Szonda Ipsos kedden megjelent felmérése kapcsán. A szakember szerint a Szonda kérdésfeltevései a közvélemény-kutató szakma válságát jelzik.

• Szonda: A többség nem támogatja a Fidesz kezdeményezését


Gazsó Tibor az InfoRádiónak elmondta: "Azt gondolom, hogy itt egy nagyon fontos ponthoz érkezett a közvélemény-kutató szakma. Sokat és sokan bírálták a közvélemény-kutatást azért, mert úgy érezték, hogy manipulálja a kérdésekkel a megkérdezetteket, és esetleg manipulálja az eredményeket is"
Véleménye szerint a Szonda Ipsos felmérése "átlépte a Rubikont".

Mint mondta: "Az nekem teljességgel elfogadhatatlan, hogy a magyar választóközönségnek egy túlnyomó többsége egyetért minden további nélkül a megszorításokkal, és egyáltalán nem kíván racionálisan mérlegelni és gondolkodni az opciókról, hanem feltétel nélkül követi a Gyurcsány-kormányzat által előterjesztett menetrendet. Én azt gondolom, hogy nem tesz jót a közvélemény-kutatásnak, hogy ilyen eredmények jelennek meg" - fogalmazott a kutatási igazgató.

A Századvégnek más jött ki

"Nekünk teljesen más dolog jött ki... Az MSZP-sek annak ellenére, hogy egyetértenek a kérdésekkel többségükben, nem kívánnak elmenni a népszavazásra, mert kevesebb, mint 50 százalék jelzi, hogy biztosan részt venne. Ez egy érthető magatartás. A lojalitás erős bennük ilyen szempontból... de nem mondják azt, hogy 'igen, vegyétek el a pénzemet, és privatizáljátok az egészségügyet a fejem fölött'. Ez nekem hihetetlen, ez egy abszurd kategória" - tette hozzá a szakember.

Gazsó "a legsúlyosabb manipulációnak" nevezte azt, hogy a Szonda Ipsos olyan kérdést tett fel, amelyben arra volt kíváncsi, hogy a válaszadók szerint érdemes, vagy nem érdemes népszavazásra 5 milliárd forintot költeni?

A demokrácia éppen arról szól, hogy az emberek kifejezzék a véleményüket bizonyos kérdésekben - fogalmazott a Századvég kutatási igazgatója.

A Szonda eredménye a kormány érdekeit szolgálja

Arra a kérdésre, hogy van-e akinek mindez az érdekét szolgálja, Gazsó Tibor úgy válaszolt: "teljesen egyértelmű", hogy a Gyurcsány-kormány érdekeivel abszolút ellentétes a Fidesz által felvetett hét kérdésnek a vitája, hiszen ezek megteremtik annak a lehetőségét, hogy elinduljon egy nagyobb fajsúlyú vita ezekről a kérdésekről.

"Most ugyanis a média fősodra arról tájékoztatja a választókat, hogy egy opció van, ez, amit a Gyurcsány-kormány programja megjelöl, az össze többi ötlet és felvetés nem komoly" - vélekedett Gazsó Tibor, aki szerint a népszavazási kezdeményezés azzal a veszéllyel jár a kormányra nézve, hogy muszáj lennie megvédenie "nem túl erős" pozícióit egy nyílt vitában.

(inforadio.hu)

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=381108&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: