Korkép blog

kedd, október 24, 2006

"A kormány magának köszönheti az utcai harcokat" - Külföldi sajtóvisszhang

2006-10-24 20:51

A magyar kormány magának köszönheti a budapesti utcai harcokat - véli a legtöbb nyugati napilap a tegnapi események kapcsán. Az angolszász sajtó szerint a történelmi párhuzamok tették elkerülhetetlenné az összecsapásokat, a német nyelvű lapok azonban a társadalom megosztottságát tartják a harcok igazi okának.

Az elkötött T34-es kivétel nélkül minden Magyarországról szóló híradásban szerepel, legtöbbször párhuzamba állítva az 56-os eseményekkel. A Der Spiegel szerint a tankot éppen azok kötötték el, akik az egykori diktatúra kiszolgálóinak az utódait akarják eltávolítani a hatalomról.

Egy másik német lap, a Süddeutsche Zeitung szerint a magyar politikai életben nincs olyan, aki képes lenne éretten gondolni 56-ra. "Magyarország éretlen demokratái" című írásában az egyébként baloldali újság arról ír: hazánkban a gyűlölet kormányoz, és a politikai szolidaritásnak nyoma sincs.

Ennél is keményebben fogalmaz a Neue Zürcher Zeitung, amely szerint Magyarországon egyenesen polgári hidegháború van. A svájci lap szerint sok magyar számára soha nem történt rendszerváltás, így hazánkfolyamatosan balkanizálódik, ahelyett, hogy Európa felé tartana.

A megosztottságról írt a The Times is. A londoni lap szerint az ünnepségek fényét megkérdőjelezte, hogy egy olyan miniszterelnök emlékezett a szovjetek elleni harcra, aki egykor maga is a kommunista párt ifjúsági vezetőjeként szolgálta a Szovjetúniót. A Times kommentárja ezért úgy véli: az utcai harcok mélységesen megalázóak voltak a kormány számára.

A magyar vezetést bírálta a Financial Times is. Szerintük az elmúlt hetek tüntetései után elkerülhetetlen volt, hogy a lázadás eszméje ne törjön elő akkor, amikor a kommunista párt jogutódja szervezi az évfordulós eseményeket.

Nincsenek megjegyzések: