Korkép blog

szerda, október 18, 2006

Ombudsman: jogsértően közölte az MSZP a demonstrálók fotóit

2006-10-17 21:13

Jogsértőnek találta az adatvédelmi biztos, hogy az MSZP fotókkal próbálta bizonyítani: fideszes aktivisták zavarták meg szeptemberben több városban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kampányrendezvényeit - derül ki az adatvédelmi ombudsman ajánlásából.

Péterfalvi Attila azt az MSZP honlapjára szeptember 12-én felkerült "Akarunk-e 'Oszt jó napot' Magyarországot" című írást kifogásolta, ahol több olyan kép is található, amelyen jól beazonosítva - pirossal bekarikázva és névvel megjelölve - tüntetik fel a demonstrációkon megjelenő embereket, akik a párt szerint a Fidesz tagjai, illetve aktivistái.

Péterfalvi az origo.hu-nak elmondta: az MSZP eljárása azért jogsértő, mert személyek adatait, köztük a róluk készült képeket csak akkor lehet kezelni, ha ahhoz az érintettek hozzájárultak. Az ombudsman hozzátette: a tüntetők regisztrálása is tilos, mivel a politikai vélemény különleges adatnak számít.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az adatvédelmi biztos ajánlásra reagálva az origónak elmondta: a tüntetőkről készült fotókat nem az MSZP készítette, azokat a Magyar Nemzet honlapjáról szedték le. A szocialista politikus szerint az MSZP eljárása nem jogsértő, mivel a politikai rendezvényen részt vevők hozzájárulására nincs szükség, hogy róluk felvétel készüljön. Az MSZP azonban a jövőben figyelembe veszi majd az adatvédelmi biztos ajánlásait - tette hozzá Nyakó.

Az adatvédelmi biztos cáfolta a szocialisták érveit. Péterfalvi szerint a törvény valóban lehetővé teszi, hogy a tüntetésekről a résztvevők hozzájárulása nélkül felvétel készüljön, ezt azonban csak a sajtó számára engedélyezi a törvény, politikai pártok számára nem. Az ombudsman szerint az pedig különösen jogellenes, hogy a demonstráción megjelenteket kiemeljék és jól láthatóan beazonosítsák.

origo.hu
http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/&article_hid=120290

Nincsenek megjegyzések: