Korkép blog

kedd, október 24, 2006

Rendőri brutalitás vagy törvényes fellépés?

2006-10-24 18:06
A rendőrség tegnap Budapesten olyan eszközöket vetett be, amiket az európai demokráciákban már kevésbé, Afrika és Ázsiai fejlődő országaiban sokkal inkább alkalmaznak. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálja a rendőri brutalitást. Budapest rendőrfőkapitánya törvényesnek tartja a testület tegnapi fellépését.

Földön fekvő emberek bántalmazása, gumilövedékek és könnygázgránátok fejmagasságban és kardlapozás. A rendőri brutalitás ezen eszközeivel afrikai, ázsiai és latin-amerikai országokban lehet már csak jobbára találkozni. Az Európai Unióban egyre ritkábbak a hasonló jelenetek. Az európai demokráciákban - a zavargásokkal, fosztogatásokkal, futballszurkolók randalírozásával ellentétben - a rendőrök elvétve támadnak politikai tüntetések résztvevőire.


Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő több mint két évtizeden át dolgozott a német rendőrség kötelékében. Mint mondta: nem ismert olyan esetet, amikor a rendőrök egy nagyobb, békés politikai gyűlés felé szorítotották volna az oszlatni kívánt tömeget.

A német rendőrök könnygázgránáttal csak a tüntetők lábai közé, gumilövedékellel csak törzsre tüzelhetnek. De ezt sem teszik, ez utóbbi fegyvert tüntetéseken nem is alkalmazzák. Ott a fejre leadott lövések szolgálatban elkövetett súlyos testi sértéssel érnek fel - mondta el George Spöttle. Akárcsak a földön fekvő emberek bántalmazása. Ráadásul a rendőri maszkok lehetetlenné teszik felelősök felismerését. Németországban ilyet csak terrorelhárító kommandósok viselhetnek.

Amikor a rendőrök a mellékutcákban tüntetőkre vadásztak, az ütlegeikből számos járókelőnek, köztük külföldi állampolgároknak, turistáknak és újságíróknak is kijutott. Tudomásunk szerint angol, német és francia állampolgárokat is bántalmaztak, közülök többen a nagykövetségeken tettek panaszt. Egy francia újságírót is előállított a rendőrség, őt később elengedték.


Az Amnesty International megvizsgálja, hogy milyen rendőri túlkapások történtek a tegnapi tömegoszlatások során. Elképzelhető, hogy az emberjogi szervezet a vizsgálatot követően levelet intéz a miniszterelnökhöz, a korábbi rendőri túlkapások miatt megfogalmazott levelükre ugyanis az illetékes hatóságok eddig nem válaszoltak.

Viperával verték a tüntetőket

Budapest rendőrfőkapitánya törvényesnek tartja a rendőrök tegnapi fellépését. Gergényi Péter úgy fogalmazott, kollégái nem agresszívek, hanem bátrak voltak. Agresszivitást ő is kizárólag a tüntetők egy részénél tapasztalt, ahogy Gyurcsány Ferenc és a többi kormánypárti politikus, küztük a liberálisok is. Egy nappal a történtek után a BRFK határozott álláspontja, hogy a spontán utcai tüntetések törvénytelenek voltak, miután nem jelentették be őket. Tegnap ugyanerről még nem volt egyértelmű véleménye a budapesti rendőrségnek.


A hírTV felvételei szerint a rendőrök a testületnél nem rendszeresített összecsukható ólmos botot, úgynevezett viperát is használtak tegnap este a tüntetők oszlatásánál. Ez az eszköz csak a rendőrség különleges alakulatainál megengedett, például a terrorelhártítóknál. Gergényi Péter délelőtti sajtótájékoztatóján tagadta ezen eszköz bevetését.

Nincsenek megjegyzések: