Korkép blog

hétfő, október 30, 2006

L’Opinione: őskommunista gazemberek ítélik el a magyar tüntetőket

2006-10-30. 06:11:24

A mérsékelt olasz polgári lap azt írja, az 1956-os magyar felkelők „lemészárlóinak unokái szerint azok, akik ma Magyarországon a hazug, posztkommunista kormány ellen tüntetnek, fasiszták. És mint ilyenek, csak elítélésre és nem meghallgatásra érdemesek”. „Neofasisztákként” pedig „nincs joguk megszólalni”.

BBC

bbc.co.uk

A brit közszolgálati adó pénteken és szombaton kiemelt helyen jelentette, hogy Franco Frattini, igazságügyért, szabadságjogokért és biztonsági kérdésekért felelős Európai Bizottság biztosa és az EB alelnöke a Gyurcsány-kormányt felkérte, tisztázza, milyen módon lépett fel a rendőrség az elmúlt hetekben a tüntetők ellen.

REUTERS
reuters.com

A világ legnagyobb, brit hírügynöksége ugyanezen hírhez hozzáteszi, hogy Gyurcsány hazugságairól kiszivárgott anyag okozta az 1989 óta Magyarországon tapasztalt legnagyobb tüntetéseket. A rendőrség, írja a Reuters, gumigolyót, vízágyút és könnygázt használt tömegoszlatásra.

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE
iht.com

A globális amerikai lap újabb két cikkben foglalkozik Magyarországgal, mindkettőben az Associated Press amerikai hírügynökség anyagát közölve. Az egyik arról szól, hogy a magyar hatóságok új szabályokkal korlátozzák a kormányellenes tüntetéseket. A másik pedig az angol-amerikai könyvpiacon megjelent, 1956-tal foglalkozó könyvekről írva megállapítja, hogy Washingtonnak fogalma nem volt arról, mi történik ötven évvel ezelőtt Magyarországon. „Mint megszoktuk, a CIA félreértette”.

L’OPINIONE
opinione.it

A mérsékelt olasz polgári lap azt írja, az 1956-os magyar felkelők „lemészárlóinak unokái szerint azok, akik ma Magyarországon a hazug, posztkommunista kormány ellen tüntetnek, fasiszták. És mint ilyenek, csak elítélésre és nem meghallgatásra érdemesek”. „Neofasisztákként” pedig „nincs joguk megszólalni”. „Őskommunista gazemberség” a régmúlt ócska, harmadik internacionalista kelléktárából előhúzni olyan ostoba ellentétpárokat, mint a „fasiszta-antifasiszta”. A népnek minden joga megvan arra, hogy a „szabadalmazott”, önmagukat leleplező hazug posztkommunistákból álló magyar kormány ellen tüntetessen, írja a L’Opinione.

24 ore
ilsole24ore.com

A mértékadó olasz pénzügyi lap szerint „kúszó válságba” került Magyarország. Míg Gyurcsány Orbánt, a Fidesz vezetőjét vádolja az erőszakért, a sajtó nagy része az ellenkező irányba mutogat.

LA CROIX
la-croix.com

A „Keleten” emelkedő populizmust vizsgálva a francia konzervatív, katolikus lap egyebek között azt állítja, hogy Orbán Viktor a Trianon előtti Magyarország iránti nosztalgiára játszik.


Lovas István – Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések: