Korkép blog

vasárnap, október 29, 2006

Újra van cigányvajda – „Nem fog az olaszliszkaihoz hasonló eset megtörténni”

2006-10-29 10:44

Magyarország cigányvajdájává avatták Kállai Csaba újszászi vállalkozót. A roma közösség 150 év után választott újra vajdát. A 39 éves építőipari vállalkozó feladata az lesz, hogy képviselje a cigányság érdekeit, és elsimítsa a közöttük lévő ellentéteket.

A vajdaavatás előtt 12 hintóból és limuzinból álló karaván járta be a fővárost, rendőri kísérettel. A ceremónián a magyar, a roma, az indiai és az uniós zászlót felszentelték, majd az új vajda esküt tett. Mint elmondta, azon fog munkálkodni, hogy a romák között béke legyen, és hogy kultúrájuk fennmaradjon.

- Közöttünk van egy roma törvény, ami nincs megírva. Viszont ha mi, cigányok beszélgetünk egymással, a mi szavunk egymásnak elég. Mindenféleképpen az a célunk, hogy a nyelvgyakorlásunk ne haljon ki ezen a földön, mert ha nem kezdjük el ma, elképzelhető, hogy a későbbiekben ki fog halni a kultúránk – magyarázta Kállai Csaba.

A Hír TV kérdésére válaszolva, mely szerint mit tud azért tenni, hogy az olaszliszkaihoz hasonló esetek ne fordulhassanak elő, a cigányvajda így válaszolt: "Ha öt évvel ezelőtt - csak példaképpen mondom - létrejött volna ez a vajdarendszer, ki merem jelenteni, hogy ilyen eset nem történt volna meg. És nem is fog megtörténni.”

Kállai Csaba elmondta, hogy eddig is foglalkoztatta a romák sorsa, hiszen önkormányzati képviselőként tevékenykedett Újszászon, ám mostantól az ő feladata lesz összefogni a cigányságot.

Nincsenek megjegyzések: