Korkép blog

kedd, október 24, 2006

A külföldi lapok címoldalán a magyarországi események állnak

2006-10-24 09:11

Magyarország ismét a külföldi lapok címoldalára került. A világsajtó párhuzamot von a mostani és az ötvenhatos események között. Az újságok szerin Budapest csatatérré változott, ahol könnygáz árasztotta el az utcákat.

A külföldi lapok külön kuriózumként emelítik meg, hogy a tüntetők elkötöttek egy T-34-es szovjet tankot.

Ötvenhatot visszhangozták a budapesti események - írják a mai brit lapok, amelyek szinte kivétel nélkül beszámolnak arról, hogy ismét "könnygázzal telt meg a levegő" Budapesten.

A londoni Times szerint a könnygázpatronok, gumilövedékek és vízágyúk bevetése eloszlatott minden reményt arra, hogy az ötvenhatos eseményeket nemzeti egységben ünnepeljék meg Magyarországon. A Daily Telegraph megjegyzi: a budapesti tüntetők nagy része a jelenlegi kormányt a kommunista rezsim örökösének tekinti, és ezért a demonstrálók nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a szocialista miniszterelnök vezetésével zajlottak az ötvenhatos megemlékezések.

A pozsonyi Új Szó egyenesen szégyennek nevezte, ami Budapesten történt. A szlovákiai magyar lap azt írja, hogy a hivatalos állami ünnepségekkel párhuzamosan hatalmas káosz alakult ki a magyar fővárosban, ahol a rendőrség több helyen is könnygázzal és vízágyúkkal támadt a tüntetőkre. Az Új Szó szerint csatatérré változott tegnap Budapest, a békés ünneplés és megemlékezés helyett ugyanis az erőszak lángolt fel '56 ünnepén.

http://www.hirtv.hu/?tPath=/kulfold/&article_hid=121210 

Nincsenek megjegyzések: