Korkép blog

hétfő, október 16, 2006

Két lánya előtt verték halálra az apát

Nem is gázolt az áldozat?
2006. október 16. 17:39

MNO
A kocsiban utazó lányai életéért könyörgött halála előtt az a meglincselt 44 éves tanár, aki Olaszliszkán vasárnap autójával elsodort egy gyermeket. A baleset után a gyanú szerint a könnyebb sérüléseket szenvedett kislány rokonai verték agyon a férfit, akinek lányai egy közeli házba menekültek. Az MTI úgy tudja, hogy a baleset a cigánytelepen átvezető úton történt.

Két kislánya szeme láttára verték halálra a helyiek azt a tiszavasvári férfit, aki autójával Olaszliszkán elsodort egy eléugró kislányt.

Szögi Lajos vasárnap délután négy óra tájban ütötte el a kisgyereket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. A gyerek csak könnyebben sérült meg. Sem a férfi autóján, sem az elgázoltnak mondott kislányon nem található annak nyoma, hogy a férfi valóban elütötte volna a 11 éves gyermeket – tudta meg a HavariaPress. A rendőrség ma délelőtt bemutatta a 44 éves tiszavasvári pedagógus autóját, amelynek első és hátsó szélvédőjét is teljesen bezúzták, valamint a bal első sárvédőjét is alaposan megrongálták. Nincs azonban gyakorlatilag értékelhető nyoma sem az autón, sem a gyermeken, hogy a később halálra vert férfi elgázolta volna a gyermeket.

A baleset után az utcára sereglő család tagjai kirángatták a férfit a kocsiból és verni kezdték. Mindennek szemtanúja volt a tiszavasvári pedagógus 14, illetve 5 éves lánya is, akik ott ültek az autóban. A Borsod Online-nak a volt vámosújfalui polgármester úgy nyilatkozott, Szögi nem hajtott gyorsan, féknyom sem látszott az állítólagos gázolás helyszínén. – Az ütközés után tíz méteren belül megállt. Kiszállt, megnézte a kislányt, aki felugrott és elszaladt. Visszaszállt a kocsiba, de elindulni nem tudott, mert megtámadták – mondta Pórné Nagy Katalin.

Az MTV-nek nyilatkozó szemtanú szerint a férfi utolsó erejével azért könyörgött, hogy a lányait ne bántsák. A gyerekeket is megfenyegették, de ők végül el tudtak menekülni, és egy közeli házban rejtőztek el. A sátoraljaújhelyi mentőszolgálat vezetője az Indexnek elmondta, a férfi már halott volt, amikor kiértek a helyszínre. A szolgálatvezető szerint vélhetően súlyos fejsérüléseibe halt bele a tanár.

A rendőrség egyelőre a család három tagját, a 36 éves H. Dezsőt, a 21 éves Sz. Andrást és a 18 éves H. Dezsőt vette őrizetbe és gyanúsítja a lincselésssel. A gyanúsítottak között van a cigány kisebbségi önkormányzat egyik, most október elsején megválasztott képviselője is. A valasztas.hu honlap szerint Olaszliszkán Horváth Dezső, a Roma Polgárjogi Mozgalom színeiben szerzett kisebbségi önkormányzati mandátumot.

A meglincselt tanár a Környezetvédelmi Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének elnöke volt. Nagy szaktudású pedagógusként, jó apaként ismerték Tiszavasváriban. Szögi Lajos 2002-ben és 2006-ban is indult a választásokon az MDF jelöltjeként, idén körzetében a második volt – írja a Blikk.

A nyomozás kiemelten folytatódik tovább az ügyben, a gyanúsítottak vallomásai ugyanis már most több helyen ellentmondanak egymásnak. A rendőrség feltételezése szerint, hamarosan újabb személyek kerülhetnek képbe a bűncselekménnyel kapcsolatban.

Az MDF gyászolja önkormányzati képviselőjelöltjét

A Magyar Demokrata Fórum mély megrendüléssel értesült Szögi Lajos tragikus haláláról. A Fórum tiszavasvári önkormányzati képviselőjelöltje kegyetlen és brutális támadás következtében vesztette életét – olvasható az MDF közleményében. Az MDF osztozik családja fájdalmában, felajánlva lelki és anyagi segítségét számukra a nehéz órákban. Gyászukban őszinte szívvel osztozunk – írja a Magyar Demokrata Fórum Országos Elnöksége.

Kolompár: Nem romaügy

Nem romaügy, ami Olaszliszkán történt – nyilatkozta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke hétfőn az MTI-nek. – Ez nem egy romaügy, gyilkosság történt, ez egy bűnügy – hangsúlyozta az OCÖ elnöke. Közölte: az OCÖ kedden nyilatkozatot ad ki az ügyben.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Horváth Aladár közleményben tudatta az MTI-vel, hogy megrendüléssel értesültek a vasárnap Olaszliszkán történt halálesetről. – Alapítványunk munkatársai ezúton is őszinte együttérzésüket fejezik ki az elhunyt családapa hozzátartozói felé – írta. Horváth Aladár hangsúlyozta: „elítéljük a súlyos bűncselekményt, és elvárjuk a hatóságoktól – mint minden más bűncselekmény esetében – az alapos és jogszerű vizsgálat lefolytatását, az elkövetőknek a felelősségre vonását". A magyar törvények mindenkire egyformán érvényesek, nemtől, kortól, szociális helyzettől és etnikai hovatartozástól függetlenül.

– Mi, romák és nem romák, hazánk nyugalma és békéje iránt elkötelezett állampolgárok felhívással fordulunk minden polgártársunkhoz, az ország felelős intézményeihez, hogy következetesen szerezzünk érvényt a magyar jogállamiság normáinak, az erőszakmentesség írott és íratlan szabályainak – írta Horváth Aladár. Kolompár Orbán és Horváth Aladár – mint mondták – nem tudnak arról, hogy a férfit bántalmazó tömegben ott lett volna a helyi cigány kisebbségi önkormányzat képviselője.

Feszült a helyzet

Olaszliszka megbélyegzett falu lett, itt olyan történt, ami talán még soha ebben az országban, és erre nincs magyarázat – így summázta néhány ember a helyi kocsmában a vasárnap délután történteket, amikor is egy könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset okozóját, egy férfit halálra vertek a nyílt utcán.

Fekete Gyula polgármester hétfőn elkeseredetten mondta: százszámra jönnek az e-mailek, ezek többsége mélyen elítéli a történteket, nem találnak rá magyarázatot, mint ahogy ő sem. A baleset helyszíne – a helyi romatelep környéke – most korántsem olyan hangos, mint amilyen szokott lenni. Akik tehetik, házaikba húzódnak, néhányan azt mondják, félnek a jogos haragtól.
Ennyi újságíró, tévéstáb soha nem volt errefelé.

Az itt élő cigányok szűkszavúak, egy-két ember azért elmondja: akik ütöttek, vélhetően azt hihették, a gyerek a kocsi alá került, mert sehol nem látták. Korábban a gyerek családjában már történt hasonló eset, a félsz talán ezért is torkollott brutalitásba.

A rendőrfőkapitány miskolci sajtótájékoztatóján is utalt erre. Az elütött 11 éves kislány különben az árokba esett, könnyebb sérülést szenvedett.
A környéken sok a rendőrautó, a vizsgálat még tart, a feszültséget tapintani lehet.

A kocsmázók halkan beszélgetnek, de azt a kérdést meglehetősen indulatosan teszik fel: hogyan választhattak a romák olyan képviselőt maguk közül, aki ilyenre képes...

Gyertyagyújtás a tanárért

Diákok és a kollégák az iskola legjobb, legbékésebb emberének tartották a tanárt. Munkahelyén a Tiszavasvári Kabay János Általános Iskolában hétfő reggel emlékhelyet állítottak a férfi tiszteletére. Virágot vittek és gyertyát gyújtottak a 20 éve az iskolában oktató földrajz-biológia szakos tanár emlékére. – Senki nem tud az események fölött napirendre térni. Nem akarja senki elhinni, hogy egy ilyen jó szakember, jó kolléga, kiváló ember ilyen körülmények között halt meg – nyilatkozta az RTL Klub Híradójának Halász László, az iskola igazgatója. A földrajz-biológia szakos tanár helyére az osztályteremben hétfőn senki nem ült le. Igazából tanítás sem volt az iskolában. A diákok és tanáraik órán csendben ültek, vagy beszélgetek az elhunyt tanárról, aki több mint 20 évig oktatott az iskolában. A városban minden középületre és iskolára fekte zászlót tűztek ki hétfőn.

(MTI, Index, havaria, echotv.hu, uno.hu)
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=378939&rvt=89 

Nincsenek megjegyzések: