Korkép blog

csütörtök, október 26, 2006

Botrány: minden politikai rendezvény megakadályozható lesz?

2006-10-26 13:34

A jövőben engedélyt kell kérni a fővárosban a politikai rendezvényekhez kapcsolódó ideiglenes építmények és berendezések felállításához és fennmaradásához. Közterület-használati hozzájárulás szükséges a járművek elhelyezéséhez is, ha azok a jogszabály szerint nem minősülnek parkoló kocsinak - döntött csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A rendeletmódosítás értelmében többek között a Kossuth téri tüntetőknek is hozzájárulást kell kérni a fővárostól a téren lévő sátor és színpad fennmaradásához. Az új szabályozás megakadályozhatja a tervezett fővárosi gazdatüntetést is, mert így a félpályás útlezáráshoz is engedélyköteles.


Az előterjesztés megszavazásakor a Fidesz és a KDNP-frakció tagjai kivonultak a teremből, mert szerintük a jogszabály tartalma és beterjesztésének módja súlyosan antidemokratikus. Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ-frakcióvezetője a rendteremtés szándékával indokolta az előterjesztést. Tarlós István, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője szerint azonban minden politikai rendezvény megakadályozható, ha az illetékes fővárosi bizottság nem ad engedélyt színpadok, kivetítők, vagy hangosító-berendezések elhelyezéséhez a közterületeken.

Független Hírügynökség

Nincsenek megjegyzések: