Korkép blog

vasárnap, október 29, 2006

Tüntetés oszlatás nélkül a Várban

2006-10-28 21:10

Békésen ért véget szombaton este, valamivel 8 óra után a demonstráció a budai Várban, a Mátyás templom mellett. A jelenlévők egyöntetűen megszavazták az "alkotmányozó nemzetgyűlés" alapító okiratát, és november 20-ára újabb gyűlést hívtak össze.

A Mátyás templom mellé meghirdetett összejövetelt a rendőrség körbekordonozta, a rendezvényt csaknem 100 rendőr biztosította. Incidens nem történt.

Ezernél is több tüntető gyűlt össze a Várban, ahol a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet tagjai szólaltak fel, Gyurcsány Ferenc és a kormány leváltását követve. Megjelent a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 több tagja is.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet elnöke kijelentette: holnaptól párhuzamos intézményrendszert építenek ki, saját parlamenttel, iskolával, médiával és forradalmi adóval, mely havonta ezer forintot jelent. Toroczkai László szerint elképzelhető, hogy a parlament Ópusztaszeren fog ülésezni. Hozzátette: ha egy parasztházban ülésezik is a parlament, akkor is hitelesebb lesz, mint a mostani, illegitim kormány.

Halász József alkotmányjogász bejelentette: november 20-án tartják a "rendszerváltó népgyűlést". Mivel véleménye szerint a közvetett hatalomgyakorlás nem működik Magyarországon, ezért közvetlen hatalomgyakorlás útján kell az új alkotmányt elfogadni. Halász hangsúlyozta azt is, hogy magyarok maradnak akkor is, ha ehhez „ősi jogaikkal” is kell élniük. Majd az Alkotmányból vett részletekkel alátámasztva tudatta a jelenlévőkkel, hogy „az erőszakkal szemben ellenállni mindenkinek joga van”.

A Várban tartott "alkotmányozó nemzetgyűlés" egyik szónoka azt mondta, megkapták az engedélyt a rendőrségtől, hogy november 4-én a Szabadság téren tüntessenek. Kijelentette: a tervek szerint "emlékező politikai műsorral" készülnek, és lefoglalták az egész Szabadság teret.

Ezt követően megkezdődött a szavazás. A kiosztott szavazólapon arról lehetett szavazni, hogy elkezdjék-e kidolgozni a történelmi alkotmány folytonosságához szükséges lépéseket a nagygyűlésen elmondottak alapján. Aki ebben a munkában részt kíván venni, annak a szavazólapon fel kellett tüntetnie nevét, címét és egyéb elérhetőségeit is.

A szavazatok leadása után a pár száz fős tömeg jelentős része szinte azonnal hazaindult.

hírTV, Hírszerző, Független Hírügynökség, FigyelőNet

Nincsenek megjegyzések: