Korkép blog

kedd, október 31, 2006

Megingott Gergényi pozíciója?

Körültekintő módon kell kilőni a könnygázgránátot
2006. október 31. 10:14

MNO
Dobozi József dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnoka belső vizsgálatot indított a történtek jogszerűségének tisztázására, sőt saját maga ellen is vizsgálatot kért. Gergényi brutális intézkedések mellett tett elkötelezett állásfoglalása ellenérzést váltott ki a rendőri vezetésben.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott információk szerint a testület felső vezetése több értekezleten is felhívta a figyelmet a rendőrök szakszerű és törvényes intézkedésének szükségességére – írja a Magyar Hírlap.

A rendőri vezetés továbbra is határozott és bátor fellépést vár el az egyenruhásoktól, de azt kéri, a tömegoszlatási műveletek végrehajtásakor igyekezzenek figyelembe venni humánus szempontokat is – elsősorban a kényszerítő eszközök alkalmazásakor. Továbbra is lehetőség lesz könnygázgránát és gumilövedék bevetésére, de főként az utóbbi használatát a lehető legkörültekintőbb módon javasolja a vezetés – írja a lap.

Dobozi József dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnoka belső vizsgálatot indított az intézkedések jogszerűségének tisztázására. Sőt a lap értesülései szerint saját maga ellen is vizsgálatot kért a vezető.

A tömegoszlatásban részt vevő alakulatok döntő többsége a Rebisz állományából került ki. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy számos televízióban sugárzott felvétel segíti a felelősség tisztázását. A lap információi szerint szerint a tábornok szabálytalan fellépés esetén kész parancsnoki fegyelmi vizsgálatot indítani, törvényszegés gyanúja esetén pedig büntető feljelentést tesz a beosztottai ellen.

Megpecsételődött Gergényi sorsa?

A Magyar Hírlap úgy tudja, az ORFK-n – a fentiek tükrében – egyáltalán nem nézik jó szemmel, hogy Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány válogatás nélkül, teljes mellszélességgel kiállt beosztottai mellett, noha egyre nyilvánvalóbb, hogy október 23-án történtek nehezen megmagyarázható túlkapások. A tábornokot már évekkel korábban, budapesti kinevezése előtt „vasprefektus" néven emlegették rendőri körökben, mert következetesen és keményen harcolt a bűnözők ellen, de munkatársait is megtizedelte. Maximalista vezetési módszerei nem mindenhol találkoztak megértéssel. Bács-Kiskun megyében főkapitányként egész osztályokat rúgott ki, Budapesten is tucatnyi középvezetőt mentett fel beosztásából, nem kevés ellenséget szerezve magának.

A tábornok sorsa az elmúlt napokban tett nyilatkozataival megpecsételődött. Már az MTV-székháznál történt rendőri fiaskó után is többen alkalmatlanságáról beszéltek. Most a brutális intézkedések mellett tett elkötelezett állásfoglalása váltott ki ellenérzést a rendőri vezetésben, a politika viszont kitart mellette. Felmentése az igazságügyi és rendészeti miniszter hatásköre, de a jelenlegi viszonyok közepette nem volna taktikus ez a döntés – fogalmaz a Magyar Hírlap.

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=381080&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: