Korkép blog

szerda, október 25, 2006

Simicskó: Igencsak fel voltak készülve a rohamrendőrök

A tegnapi intézkedések miatt eddig ketten tettek feljelentést
2006. október 24. 18:52

MNO
Parlamenti vizsgálatot sürget Simicskó István (KDNP) az október 23-i tüntetések és az azt követő rendőri fellépés kapcsán. A politikusnak az a benyomása, nem volt arányos a rendőri akció. A Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke közölte azt is, nem kapott kellő információt az NBH-tól.

A kereszténydemokrata Simicskó István képviselő szerint ki kell vizsgálni azt, hogy arányban volt-e a rendőrség által alkalmazott erő a tüntetők jelentette veszéllyel. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke azt mondta: többször is érdeklődött a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójánál a helyzetről, de nem kapott megfelelő tájékoztatást.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a szeptember 23-ára tervezett Fidesz-KDNP-nagygyűlés előtt számos figyelmeztetést kaptak zavargásra, robbantásra, gyújtogatásra készülő bűnözőkről. Ahhoz képest, hogy a Fidesz és a KDNP most nem kapott információkat, megdöbbentő jeleneteket láttunk: a rendőri fellépés homlokegyenest más volt, mint korábban - mondta Simicskó István.

Ahhoz képest, hogy azt mondták, nincs zavargásra utaló jel, igencsak fel voltak készülve. A látottak alapján szükséges egy parlamenti vizsgálat lefolytatása. Tanúkat kell meghallgatni, meg kell nézni, milyen parancsokat kaptak. A rendőri fellépés nem tűnt arányosnak – vélekedett az InfoRádió szerint a KDNP-s politikus.

Bántalmazás hivatalos eljárásban – 35 vizsgálat rendőrök ellen

Bántalmazás hivatalos eljárásban – ez lehet a gyanú rendőrök ellen, amennyiben az ügyészség úgy találja, hogy eljárásuk nem volt jogszerű és arányos. 35 vizsgálat folyik rendőrök ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészségen szeptemberi intézkedéseik miatt. Ebből kettőt hivatalból indítottak.

A 23-i intézkedések miatt eddig ketten tettek feljelentést - mondta Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az ügyészség a vizsgálathoz bekéri a televíziós társaságok vágatlan felvételeit és más bizonyítékokat is. – Kielemezzük a bizonyítékokat, és megnézzük a felvételeken, hogy a rendőrök az elfogások során erőszakosabban viselkedtek-e annál, mint ami az ellenállás leküzdésére szükséges volt. Ha úgy látjuk, hogy igen, egyértelműen intézkedünk – mondta Morvai Attila. A rendőrök símaszkban, azonosító jel nélkül dolgoztak. Ha szükséges, parancsnokaikon keresztül keresik meg a felelősöket – adta hírül a Magyar Rádió.

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=380055&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: