Korkép blog

szerda, október 18, 2006

Megszakadtak a tárgyalások a hatalom képviselőivel - az MNB 2006 közleménye

Két nappal ezelőtt hivatalos tárgyalások kezdődtek a Kossuth téri tüntetők, a Miniszterelnöki Hivatal és a rendőrség képviselői között, az 1956-os magyar forradalom október 23-i, méltó megünneplésének érdekében. A tárgyalások első napjának végén, a Miniszterelnöki Hivatal képviselői elfogadható, kompromisszumos javaslatot tettek. Ennek értelmében elképzelhetőnek tartották a tér megosztását, ahol biztonsági sáv választaná el a közösen ünneplőket.

A tárgyalások másnapján, a Köztársasági Őrezred biztonsági előírásaira hivatkozva ezt az ajánlatot visszavonták, és október 20-án nulla órai kezdettel ultimátumot intéztek a tüntetők képviselőihez, miszerint a diplomaták biztonságára való tekintettel hagyják el a Kossuth téri tiltakozás helyszínét, mivel az állami ünnepség lebonyolításához szükség van a teljes Kossuth tér és környezete lefoglalásához. A békés tüntetők az alkotmányos megoldás érdekében több önkorlátozó, kompromisszumos javaslatot is tettek. Ennek keretében többek között kinyilvánították, hogy tiszteletben tartják az állami megemlékezéseket, és nagyra becsülik az idelátogató diplomáciai testületek tagjait, hiszen közös érdekünk a magyar forradalom 50. évfordulójának méltó megünneplése. A tüntetők képviselőinek ajánlatait a rendőrség és az MeH megbízottai visszautasították.

A békés tüntetők képviselői az ultimátum ellenére kinyilvánították, hogy bármikor készek a további tárgyalásokra. A tüntetők képviselői ugyanakkor hangoztatták, hogy mindez az erőszakos pártállami kirekesztés sérti a békés tüntetők alkotmányos alapjogait, ezért a tiltakozók az állami ünnepségek idején is a Kossuth téren maradnak. Az esetleges tömegoszlató, erőszakos karhatalmi fellépés megindításáért és végrehajtásáért, minden politikai felelősség egy személyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt terheli.

A tüntetők képviselői úgy látják, hogy Magyarországon súlyosan és alapjaiban deformálódott a polgári, alkotmányos demokrácia, ahol szinte már felvetődik a kommunista pártállami visszarendeződés rémképe. Egyre nyilvánvalóbb a jele annak, hogy Gyurcsány Ferenc diktátorként gyakorolja a rábízott közjogi hatalmat. Erre enged következtetni a miniszterelnök két korábbi nyilatkozata. Gyurcsány Ferenc a Népszabadság, 2004. február 9-i számában a következőt mondja: „Le kell verni a jobboldalt. Az én feladatom az, hogy ennek a politikai versengésnek irányt adjak, feladatokat szabjak, és azokat számon is kérjem, s ezt meg is teszem hezitálás nélkül.” A másik árulkodó nyilatkozat néhány nappal ezelőtt hangzott el a miniszterelnök internetes blogjegyzetében: „Ha kizárólag a mi személyünk és politikánk a nemzet felemelkedésének egyetlen záloga, akkor hazafias tetté válik a demokratikus normák és szabályok megsértése. Ez esetben bármi megengedhető annak érdekében, hogy hatalmon maradjunk, vagy ellenkezőleg, hogy visszatérjünk a hatalomba.”

A fenti nyilatkozatuk fényében a Kossuth téri békés és demokratikus tüntetők felszólítják a magyar társadalom tagjait, hogy minden lehetséges polgárjogi eszközzel tiltakozzanak az erőszak esetleges megjelenése ellen! Gyurcsány Ferenc nyilvánvalóan az alkotmányos rend és nyugalom megsértésére készül. Ezt nem hagyhatjuk annyiban! Erős, szabad, demokratikus Magyarországot akarunk!

Budapest, 2006. október 17.
A Magyar Nemzeti Bizottság 2006. nevében:

Bene Gábor, Gonda László, Molnár Tamás, Takács András, Toroczkai László.

Dr. Grespik László jogi szakvéleménye itt: http://kossuthter.com/node/1148

Nincsenek megjegyzések: