Korkép blog

kedd, október 24, 2006

Két rendőri túlkapást vizsgálnak

Tamás Bence Gáspár
2006. október 24., kedd 18:21

Az ügyészség kedd délutánig két esetben indított eljárást rendőri bántalmazás ügyében, és ez a szám nőhet, a médiabeszámolók szerint ugyanis több esetben történhetett rendőri túlkapás október 23-án. Az egy hónapja történt zavargások miatt 35 eljárás indult rendőr ellen, de azonosítani egy esetben sem sikerült a gyanúsítottat.

Az október 23-ai eseményekkel kapcsolatban kedd délutánig két esetben indított eljárást a Fővárosi Ügyészség rendőri bántalmazás miatt, közölte az Indexszel Morvai Attila a Fővárosi Ügyészség szóvivője. Az ügyekről több részletet nem árult el.

A földön verték, rúgták

Az 56-os forradalom 50. évfordulójának napján történt rendőri intézkedések több esetben vetik fel a rendőri túlkapás gyanúját, vagyis felmerülhet a bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekmény gyanúja.


A HírTv felvétele

A Hír tévé egyik Deák téren készült felvételén jól látszik, hogy egy megbilincselt, már földre került előállítottat a mellette elhaladó rendőrök - legalább egy tucatnyian - ütlegelnek, rugdosnak. A TV2 esti híradójában is több felvételen lehetett fölöslegesnek tűnő rendőri bántalmazást látni.

Hasonló esetet örökített meg a DPA német hírügynökség fotósa is, aki lefényképezett egy földön fekvő, fejét kezével védő férfit, akit több rendőr viperával ver össze.

Kődobáló rendőrök

Ugyancsak a Hír tévé egyik, az Arany János utcai metrómegálló környékén készült felvételén látszik, hogy rendőrök köveket dobálnak a tüntetőkre.

Felveti a rendőri bántalmazás gyanúját Révész Máriusz fideszes képviselő esete is, akit beszámolója szerint fejen lőttek a rendőrök gumilövedékkel, és feltehetően össze is verhették, mert megrepedt a lapockája.

A gumilövedékek éjszakája

Gumilövedékkel lőtték meg a Múzeum körúton este kilenc és negyed tíz között a Tilos Rádió egyik munkatársát, Tálos Lőrincet is, aki sárga mellényben dokumentálta az eseményeket, számoltunk be korábban. A fotós sárga mellényt viselt, feltartott kézzel, egyedül közelített a járdán a rendőrök felé, amikor háromszor is rálőttek, egyik lövés a nyakán találta el.

A gumilövedékek az események alatt több embert is fejen vagy nyakon találtak, egy ember fél szemére megvakult. Gergényi Péter rendőr-főkapitány azt nyilatkozta kedd délelőtti sajtótájékoztatóján, hogy nem volt parancs arra, hogy a rendőrök fejre célozzanak. Tudunk azonban még egy esetről, amikor a Síp utcában este hét körül néhány méterről lőttek fejen egy, az utcában lakó járókelőt.

Az Index tudósítói a Péterfy Sándor utcai kórházban találkoztak egy Kecskeméti utcában üzemelő étterem alkalmazottjával, akit az étteremben tartózkodókkal együtt a rendőrök akkor vertek meg válogatás nélkül, amikor berontottak a helyiségbe. Az este kilenc és tíz körül történt esetet a sértett sem névvel, sem arccal nem vállalta.

Talán felveti a rendőri bántalmazás gyanúját, talán nem az az eset, amit az Index forgatócsoportja örökített meg a Károly körúton. A zászlós férfit több rendőr is üti, de az is igaz, ellenszegült, amikor nem adta át a zászlórudat.


Verés előtt a kiskörúton (Fotó: Index)

Ugyanitt fényképezte le fotósunk azt az esetet, amikor két férfi békésen üldögélt a villamossíneken, amikor több rendőr odarohant, és megverte, majd elvitte őket. Túlkapás történhetett, hiszen a két férfi nem tanúsított ellenállást, előállításuk viszont jogszerűnek tűnik, mivel műveleti területen tartózkodtak.

Félszemére megvakult tüntető

Az éjszakai zavargásokban összesen 128-an sérültek meg, közülük 65 embert vittek kórházba. A legjellemzőbb sérüléseket gumilövedék és ütések okozták. A sérültek között 10 rendőr van, kettejüket a könnygáz belélegzése miatt kellett kezelni.

A Szabadság téri tévészékház ostromával kezdődött négynapos zavargások után több esetben is beszámolt a sajtó rendőri túlkapásokról, az emberi jogi szervezetek is több tucat panaszt kaptak jogszerűtlen bántalmazásról, amelyek egyikével az Index is foglalkozott.

A Fővárosi Ügyészség 35 esetben indított nyomozást, ebből kettőt hivatalból, 33-at panasz nyomán. Konkrét gyanúsított egyelőre egyik esetben sincsen. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan gyanúsítható meg egy rendőr, amikor teljes menetfelszerelésben, símaszkban intézkedik, az ügyészség szóvivője elmondta, fizikai adottságok (testmagasság, -alkat) alapján, illetve meghallgatják a csapat tagjait és parancsnokukat.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért Szervezet kedden közölte, jogszerűnek tartják, hogy az erőszakos cselekményeket elkövető személyek csoportjait feloszlatta a rendőrség, de elengedhetetlennek tartják, hogy a panaszos esetekben "kiterjedt, részrehajlás nélküli vizsgálat" folyjon le.

Kevesen vágnak be a pereskedésbe

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az egy hónappal ezelőtti zavargások miatt több tucat panaszt kapott, de eddig csak egy ügyükben tudtak feljelentést tenni, mert a sértettek - a jogvédők sajnálkozására - a legtöbb alkalommal inkább visszakoztak az eljárástól. Kártérítési per az ügyészségi eljárással párhuzamosan is indítható.

"Az emberek megszokták, hogy hibázó rendőr ellen nem kell eljárást indítani. Bárki, aki azt akarja, hogy a rendőri fellépések kevésbé legyenek brutálisak, arccal és névvel is kell vállalnia az ügyet. Dühöngés, asztalverés van, de a jogi eljárás már büdös" - mondta az Indexnek Dénes Balázs, a TASZ jogásza, aki mindenkit arra buzdított, ha panasza van, mindenképpen forduljon az ügyészséghez.

http://index.hu/politika/belfold/1024rndrtlkp/

Nincsenek megjegyzések: