Korkép blog

kedd, október 24, 2006

Mi történt pontosan a Kossuth téren?

2006-10-23. 17:09:47

Mi történt pontosan a Kossuth téren az elmúlt éjszaka? Sajnos eleddig egyetlen nyilatkozó sem akadt, aki első kézből mondhatta volna el, miért oszlatta fel a rendőrség a tüntetést, volt-e ennek oka, illetve ki rúgta fel az egyezséget, a rendőrök, vagy a tüntetők? Fáber Károly, a Kossuth tér egyik felelős szervezője, az MNB2006 és a Forradalmi Nemzeti Bizottság tagja délután öt órakor szabadult ki a rendőrségi előállításból, és végre részletekkel szolgált az események középpontjából.

Fáber Károly megerősítette, hogy a tüntetők részéről Lanczner "Satu" Ferdinánd okolható a kialakult helyzetért. Valóban ő volt, aki uszító hangú beszédben győzködte a Kossuth térieket, hogy ne tartsák be a rendőrséggel kötött egyezséget, és ne engedelmeskedjenek a rendőri utasításoknak. A rendőrök mindössze annyit kértek - s az aláírt egyezség is erről szólt - hogy a tömeg ideiglenesen ürítse ki a teret, amíg a tűzszerészek átvizsgálják a helyszínt, majd visszatérhetnek. A rendőrség írásban biztosította a tüntetés vezetőit, hogy a tűzszerészeti átvizsgálás után visszatérhetnek.

Satu beszéde sikeresen feltüzelt egy 60-70 fős, hangoskodó keménymagot, akiket aztán a józanabb szervezők sem tudtak jobb belátásra téríteni. Takács András ezeknek mondta egyébként, hogy menjenek haza, nem a Kossuth tér egészének, ezek az emberek ugyanis veszélyeztették a tér rendjét. A rendőrség felszólításának a tömeg valóban nem engedelmeskedett, nem hagyták el a helyszínt. A szervezők azonban ezen a helyzeten még úrrá tudtak lenni azzal, hogy a rendőrökkel megegyeztek, hogy egy kb. 10-15 fős csoport bent marad a lezárt területen, szervezők és tüntetők vegyesen, kvázi biztosítékként, hogy a többiek később valóban visszatérhetnek.

Ezután került sor az aláírt egyezség megszegésére a rendőrség részéről. Miután a tüntetők elhagyták a teret, és a tűzszerészeti átvizsgálás befejeződött, visszaengedés helyett elkezdték erőszakkal kiszorítani a várakozókat a környékről, és a bent maradt néhány főt is felszólították a távozásra. Néhányan elmentek, de Fáber közölte, hogy ő ennek nem engedelmeskedik, mert egyrészt felelős szervezőként ígéretet tett a tüntetőknek, másrészt ez ellentétes a rendőrséggel kötött egyezséggel is. A rendőrök azt mondták, vagy elmegy, vagy letartóztatják, mire úgy döntött, aláveti magát a letartóztatásnak.

A rendőrök ezután utasították, hogy hasaljon a földre, aminek engedelmeskedett. Ebben a helyzetben videófelvételt készítettek róla, majd megbilincselték és rendőri intézkedésnek való passzív ellenállás alapos gyanújával előállították. A nyolcórás előállítást megfejelték a lehetséges 4 órás hosszabbítással, de nem magyarázták meg, hogy miért. Végül mire kiszabadult, már kezébe is nyomták az ítéletet, miszerint fizessen 30 ezer forintot, avagy vonuljon be 30 napos elzárásra vagy 6 napi közmunkára.

Rendőrségünk tehát nem hazudtolta meg magát, sem bíróságaink. Fáber Károly beszámolója pedig alátámasztja korábbi véleményemet, miszerint a rendőri beavatkozásra Satu barátunk szolgáltatott okot.

tomcat

http://www.kuruc.info/reszletes.asp?MainID=32&HirID=6667

Nincsenek megjegyzések: