Korkép blog

péntek, október 27, 2006

Oszlatás: vizsgálatot indít a Rendészeti Biztonsági Szolgálat

2006. október 27. 19:42

MNO
A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) parancsnoka elismerte, hogy voltak kifogásolható rendőri intézkedések az október 23-ai tömegoszlatásban, ezért belső tényfeltáró vizsgálatot rendelt el.

Dobozi József rendőr-dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka azt mondta, ő maga is látott olyan felvételeket, amelyeken a rendőrök kifogásolhatóan jártak el - olvasható az Origo internetes portál pénteki cikkében.

A parancsnok emellett hivatkozott a rendőrségi törvényre, amely kimondja, hogy a kényszerítő eszközöket csak addig lehet alkalmazni, amíg ez célját el nem éri. Ez azt jelenti, hogy a földön fekvő, már harcképtelenné tett tüntetőt például nem szabad verni vagy rugdosni. Több fotón és felvételen látszott, hogy ennek az ellenkezője történt hétfőn - közölte az Origóval Dobozi József.

Hangsúlyozta, hogy az esetleges túlkapásokban a parancsnokoknak is van felelősségük, ezért meg is teszik a szükséges intézkedéseket.

Az Origo cikkében felidézte, hogy Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya korábban úgy nyilatkozott: a tömegoszlatás során minden jogszerűen zajlott.

Dobozi József kitért arra is, hogy a rendőrség már talált egy új megoldást a rohamrendőrök azonosíthatóságára, amelyről hétfőn fognak részleteket elárulni.

Korábban több civil szervezet is kifogásolta, hogy az október 23-án intézkedő rohamrendőrökön nem volt semmiféle azonosító vagy számjelzés, noha a rendőrségi törvény ezt előírja. A rendőrség ezt azzal indokolta, hogy csapaterőben alkalmazott osztagoknál nem kötelező feltüntetni a rendőrök azonosítóját, mivel azt akcióban könnyen letéphetik az egyenruháról - idézte fel cikkében az Origo.

(mti)

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=380614&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: