Korkép blog

szerda, október 25, 2006

A magyarországi rendőrbrutalitás a világsajtóban

2006-10-25. 06:01:07

THE NEW YORK TIMES
nytimes.com

Az Egyesült Államok vezető lapjában a Budapesten történtekről írt beszámolójában kiemeli a rendőrség által alkalmazott erőszakos fellépést. Idéz egy diákot, aki kijelentette: „Be kell fejeznünk azt, ami 1956-an elkezdődött, mert 1989-ben nem történt teljes változás”.

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE
iht.com

A Párizsban kiadott amerikai globális lap az Associated Press amerikai hírügynökség budapesti jelentését azzal kezdi, hogy „Ötven évvel a szovjetellenes forradalom után, Budapest utcáin ismét tankok gördültek”. E lap szintén kiemeli a rendőrség erőszakos fellépését.

FINANCIAL TIMES
ft.com

A globális terjesztésű londoni politikai-üzleti lap – mint számos társa – címoldalán közli a rendőri sorfal előtt egyedül, a kezét feltartva térdeplő tüntetőt, amelyet Balogh László, a Reuters hírügynökség fotóriportere készített. Beszámolójában ismerteti, hogy a rendőrség gumigolyókkal, könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta a tömeget és vívott vele csatát több órán át. Az újság kiemeli: „Az a tény, hogy a szocialisták által vezetett kormány szervezte az év kiemelkedő évfordulóját, az alkalmat különösen robbanékonnyá tette”. A lapban Gideon Rachman publicista tollából kikerült elemzésében az olvasható, hogy ha a közép-európai országokban az intézmények demokratikus jellegét és az emberi jogokat fenyegetnék, az Európai Unió felléphet, például milliárdos anyagi segítsége visszatartásával, sőt az adott ország szavazati jogának megvonásával. A publicisztika azzal fejeződik be, hogy azok az értékek, amelyeket Brüsszel védelmez, ugyanazok, amelyek a magyar felkelés hajtóerejét adták és amelyek közül a legfontosabb egy nemzet joga a demokratikus önkormányzásra.

DIE WELT
welt.de

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a német konzervatív lapnak adott interjújában kijelentette: „A magyarok nem akarnak hazugságra alapuló rendszerben élni”. Azt is elmondta, Gyurcsánynak erkölcsi okokból kell lemondania.

REUTERS
reuters.com

Rendőrtűz a tüntetőkre címmel a brit hírügynökség a rendőrség erőszakos fellépéséről tudósít.

THE GUARDIAN
guardian.co.uk

A baloldali brit lap a rendőrség erőszakos fellépése mellett a rendőrök közötti sérültekről is ír, míg a polgári sérültek számát 20-25-re teszi.

CAFÉBABEL
cafébabel.com

Az európai magazin hosszabb interjút készített a 69 éves Wittner Máriával, aki még ma sem érzi magát szabadnak és elmondta, ha alkalmazott lenne és őszintén elmondaná véleményét, állás nélkül maradna.

OHMYNEWS
ohmynews.com

A legnépszerűbb dél-koreai honlapon John Horvathnak, az 1956-os forradalomról írt hosszabb cikkében megemlíti: a tüntetőket a Kossuth téren plakátokkal takarták el.

Lovas István – Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések: