Korkép blog

csütörtök, október 26, 2006

Traktortilalom Budapest szívében – Nem közölte döntését a rendőrség

2006. október 26. 19:23

MNO
"Mezőgazdasági járművel behajtani tilos" táblák tiltják majd a traktorral behajtást többek között a Nagykörúton, a Margit körúton, a Dózsa György úton, az Andrássy úton vagy a rakpartokon. Demszky Gábor főpolgármester levélben kérte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökét, hogy ne jöjjenek traktorral a fővárosba, ne bénítsák meg a főváros életét és ne tegyék tönkre a felújított utakat. A rendőrség döntése pénteken válik ismertté.

A rendőrség meghozta a döntést, tudomásul veszi-e a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) november 2-án kezdődő demonstrációját vagy megtiltja a megtartását, de - a sajtóügyeletes közlése szerint - a határozat tartalmát a rendőrség nem, csak az érintett hozhatja nyilvánosságra.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a döntést a bejelentés elbírálásával kapcsolatban meghozta, a döntésről az érintett felet a törvényes határidőn - 24 óra - belül tájékoztatja - mondta Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese. Hozzátette: a határozat tartalmáról az érintett adhat tájékoztatást.

Az MTI-nek viszont Budai Gyula, a Magosz demonstrációs bizottságának vezetője csütörtökön délután azt mondta: érdeklődésére a rendőrségen ő is azt a tájékoztatást kapta, hogy a hatóságok a határozatot meghozták, s azt pénteken kézbesítik a Magosznak.

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány szintén keddi sajtótájékoztatóján közölte: a parlament biztonságos működése érdekében műveleti terület marad a Kossuth Lajos tér, ameddig csak szükséges, ez azt jelenti, hogy a tüntetők egyelőre nem térhetnek vissza a térre.

Demszky: Ne jöjjenek traktorral Budapestre

Demszky Gábor főpolgármester levélben kérte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökét, hogy ne jöjjenek traktorral a fővárosba, ne bénítsák meg a főváros életét és ne tegyék tönkre a felújított utakat.

Kresz-táblákkala traktorok ellen

Mintegy 100-150 "Mezőgazdasági járművel behajtani tilos" KRESZ-táblát helyeznek el a hét végéig a belvárosban és a főváros több nagy forgalmú főútján - erősítette meg az Inforádió értesülését a főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya.

"Mezőgazdasági járművel behajtani tilos" táblák tiltják majd a traktorral behajtást többek között a Nagykörúton, a Margit körúton, a Dózsa György úton, az Andrássy úton vagy a rakpartokon

Tovább nehezíti a Budapesten tüntetni szándékozó gazdák dolgát, hogy a közgyűlés csütörtökön arról döntött, hogy a nem parkolási céllal közterületen elhelyezett járművekre közterület-használati engedélyt kell kérni.

A főpolgármesteri hivatal tegnap este bekeríttette és építési területté nyilvánította a Városháza parkot is, arra hivatkozva, hogy balesetveszélyes állapotok uralkodnak a területen.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a szakbizottságot a következő napokban felállítja, méghozzá koalíciós többséggel. A szavazáskor a Fidesz és a KDNP frakció tiltakozásul elhagyta a termet.



A Társaság a Szabadságjogokért megdöbbenéssel fogadta a fővárosi rendeletet, amelyet alkotmányellenesnek tart. A TASZ szerint a gyülekezési jogot sem törvényi, sem rendeleti úton nem lehet korlátozni, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.Az ellenzék szerint a tüntetéseket nehezíti a fővárosi közgyűlés csütörtökön elfogadott rendeletmódosítása, amely a főváros szakbizottságának engedélyéhez köti politikai nagygyűlések esetén is a pódiumok, hangosító berendezések, sőt járművek nem parkolás céljára történő elhelyezését.

Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ-frakció vezetője a jogszabály-módosítást azzal indokolta, hogy a fővárosnak demokratikus eszköz kell ahhoz, hogy az elmúlt hetek "kreatív közterület-használatát" megakadályozhassa.

Nem balesetveszélyes a Városháza Park - jelentette ki a helyszín megtekintése után a korábban a Kossuth téri tüntetést szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője. Takács András hozzátette: ennek ellenére tudomásul veszik az "alantas, diktatórikus eszközökkel" meghozott döntést, és új helyszíneket keresnek a demonstrációnak.

A kormányellenés tüntetések egyik szervezője elmondta azt is: ha nem akadályozza meg a rendőrség, akkor szombaton úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést tartanak, és árnyékkormányt hoznak létre a Budai Várban.

Info Rádió, MTI

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=380447&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: