Korkép blog

hétfő, október 02, 2006

Önkormányzati választások 2006

"Gyurcsány Ferenc tegnap két csapást is elszenvedett"
Önkormányzati választások - ahogy külföldön látják

Részletesen számol be a magyarországi önkormányzati választásokról és Sólyom László köztársasági elnök vasárnapi beszédéről a világsajtó. A BBC szerint egyre nő a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre nehezedő nyomás, ami Sólyom László köztársasági elnök tegnapi beszédével magyarázható.


A BBC Sólyom szokatlanul őszinte beszédét erős kritikaként értelmezte. Internetes honlapján elemzőket idéz, akik úgy értelmezték a köztársasági elnök beszédét, mint a szocialista és a liberális képviselőkhöz intézett felszólítást, hogy mozdítsák el tisztségéből a kormányfőt.

A Financial Times arról ír, hogy Gyurcsány Ferenc tegnap két csapást is elszenvedett: egyet a választók akarata miatt, egyet pedig Sólyom László szavai miatt. A brit üzleti napilap szerint Sólyom lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.

A Reuters azt emeli ki, hogy a magyar miniszterelnök határozott maradt a tegnapi vereség után is. A hírügynökség által idézett politikai elemzők szerint Gyurcsány, akinek a kormánya az első volt a rendszerváltás óta, amely másodszorra is megnyerte a parlamenti választásokat, gyengébbnek látszott, mint hivatalba kerülése óta bármikor.

A német nyelvű sajtó nem szentel túl nagy figyelmet a magyarországi önkormányzati választásoknak, általában csak rövid cikkekben térnek ki rá. Sem a Frankfurter Allgemeine Zeitung, sem a die Zeit, sem a Süddeutsche Zeitung, sem a Neue Zürcher Zeitung internetes kiadása nem írt a magyar választásokról.

Az osztrák Der Standard az ausztriai választások miatt csak röviden tér ki a magyarországi választásokra. Az osztrák napilap megemlíti, hogy soha nem volt még ilyen magas részvételi arány az önkormányzati választásokon, mely részben a Gyurcsány-botránynak köszönhető, s ami miatt még tegnap éjszaka is 10 000 ember ment ki a Kossuth térre.

A svájci Tages-Anzeiger internetes kiadása "A szocialisták elevszítették az önkormányzati választásokat" címmel jelentetett meg cikket, melyben nagy figyelmet szentelt Sólyom László pártfüggetlen köztársasági elnök beszédének. A cikk kiemeli, hogy Sólyom éles kritikával illette a kormányt, mely az államfő szerint tisztátalan eszközökkel nyerte meg az áprilisi válsztásokat és a Gyurcsány-hazugság nyilvánosságra hozatala óta nem állította helyre az emberek demokráciába vetett bizalmát.

„Szinte az egész ország narancssárgába öltözött, kivéve Budapestet, ahol megtartották pozíciójukat a kormányzó erők” - így kezdi tudósítását a pozsonyi Pravda, amely szerint a magyar választók Gyurcsány erejéről szavaztak: a vidéket elvesztette, Budapestet azonban megtartotta, így továbbra is számíthat pártja támogatására - állapította meg a lap.

”Különösebb meglepetés nélkül zajlottak az önkormányzati választások Magyarországon. Budapesten Demszky és a Fidesz nyert” - írja a pozsonyi Új Szó. A magyar napilap rámutat: az urnazárás után az államfő minden eddiginél élesebben bírálta a politikai elitet, ugyanakkor hangsúlyozta: a kialakult helyzetnek csak alkotmányos megoldása lehetséges.

„Gyurcsány elvesztette az önkormányzati választásokat” - írja a SME. A liberális napilap azt emeli ki, hogy Sólyom László köztársasági elnök közvetve ugyan, de lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, mert a szükséges reformok végrehajtása elképzelhetetlen a lakosság bizalma nélkül.

A csehországi Lidové Noviny referendumként értékeli a vasárnapi voksolást. Arra kell ugyanis rámutatnia: Gyurcsány Ferenc szavai a hazugságról, a választók megtévesztéséről milyen hatással lesznek miniszterelnöki bársonyszékére - állapítja meg a prágai lap.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a kormánypártok vereségének oka a kormány által meghozott megszorító intézkedések negatív hatása. A hírügynökségek részletesen ismertetik Orbán Viktor beszédét is, aki az MSZP történelmi vereségéről beszélt, és aki szerint a polgárok leváltották a kormányfőt.

A Le Monde tudósítása szerint Sólyom ugyan arra szólította fel a parlamenti többséget, hogy váltsa le Gyurcsányt, de a kormánypártok kiállnak a kormányfő mellett.

Az AFP emlékeztet, hogy a köztársasági elnök a jobboldali ellenzék kérése ellenére sem szólította fel a miniszterelnököt lemondásra a szeptember 17-én nyilvánosságra került beszéde után, csak a morális felelősségére mutatott rá.

A gazdasági elemzők reakciói

A tegnap lezajlott önkormányzati választásokat az állampolgárok elsősorban Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kapcsolatos bizalmi szavazásnak tekintették, így a választások az ellenzék masszív győzelmét hozták - kommentálja a fejleményeket Lars Christensen, a Danske Bank koppenhágai elemzője.

Vártnak megfelelőnek és piaci szempontból enyhén pozitívnak tekinthetőek a választási eredmények, utóbbit ellensúlyozza Sólyom László tegnapi beszéde, amely bátoríthatja az utcai tiltakozások résztvevőit a következő napokban - kommentálta a fejleményeket Zsoldos István, a Goldman Sachs londoni elemzője.

A jelentős ellenzéki győzelem meglephet egyeseket, de nagyjából megfelel az előzetes felméréseknek - véli Tóth Gyula, a BA-CA bécsi elemzője a tegnapi önkormányzati választások eredményével kapcsolatban.

(napi.hu, portfolio.hu, gondola.hu, MTI)

http://www.hirtv.hu/?tPath=/kulfold/&article_hid=117723

Nincsenek megjegyzések: