Korkép blog

kedd, október 10, 2006

Rendőrök jelvény nélkül

2006.10.10., kedd
tomcat

...
A rendõri túlkapások áldozatai közül többen is jelezték, hogy az õket elfogó és bántalmazó rohamrendõrök nem viselték jelvényüket. Hogy miért nem, az nyilván érthetõ. Hanem van ennek egy érdekes jogi vonzata. A rendõrségi törvény ugyanis pontosan definiálja, mi különbözteti meg a rendõrt a civiltõl: egyenruhája és jelvénye. Vagyis ha egy rendõr a jelvénye nélkül próbál igazoltatni, intézkedni, udvariasan kérjük meg, hogy vegye fel, mert így csak jelmezbálba mehet el. Mi több, ha a sárga láthatósági mellény takarja a jelvényt, akkor sem érvényes, hiszen nekem, mint eljárás alá vontnak, látnom kell azt, hogy tudjam, jogos-e az eljárás. Ha nem látható, fel kell mutatnia, ezt teszik a civil ruhás nyomozók is, illetve ha szolgálatba helyezi magát a pihenõidejét töltõ rendõr. Enélkül azonban a rendõr nem jogosult rendõrként fellépni!

Mi következik ebbõl, azon kívül, hogy pár hülye legyint, és egymás közt az lesz a mai témájuk, hogy ez a tomket má' megint mekkora faszságokat írt? Az, hogy akit jelvényt nem viselõ rendõrök fogtak el, állítottak elõ, vagy bármilyen intézkedés alá vontak, azzal szemben jogtalanul intézkedtek. Ha pedig az utcán megverték, úgy nem rendõri túlkapásról, hanem közönséges köztörvényes bûncselekményrõl beszélünk, annak is a minõsített esetérõl (felfegyverkezve, csoportosan elkövetett súlyos testi sértés), ami a fegyveres erõk tagjainak esetében sokkal szigorúbb büntetést von maga után, mint a civilekében.

Most lehet ugatni, hogy ez szarrágás, ezt a bíróság nem is venné figyelembe, de aki így gondolkodik, az lesz szíves tudomásul venni, ha a törvényeket más területen is saját szájíze szerint alakítja át az igazságszolgáltatás. A jogállam attól jogállam, hogy ami a papíron áll, az kutyakötelezõ mindenkire nézve, a bíróságra és a rendõrségre is.

Akit tehát jelvény nélküli rendõrök bántalmaztak, beszélje meg ezt ügyvédjével. Ha ilyen történt, a rendõrség köteles nyomozást elrendelni. Ha nem találják meg a tettest, akkor viszont a rendõrség perelhetõ, hiszen szervezett hierarchiájuk révén mindig pontosan tudniuk kell, hol állnak a csapataik, azoknak kik a tagjai, ki a parancsnokuk. Csúnyán el lehet így intézni néhány keménykedõ faszkalapot, akik azt hiszik, a rendõregyenruha törvények fölé helyez. Ha egy szakasz rendõrrõl bebizonyosodik, hogy jogtalanul járókelõket vertek, az egész banda mehet a sittre.

Mondjátok el ezt azoknak, akiket atrocitás ért.
http://blog.tomcatpolo.hu/

Nincsenek megjegyzések: